Vibrationsmåling og -analyse af roterende maskiner

Ved at anvende vibrationsmåling og -analyse på roterende maskiner kan man spare penge. Man sikrer nemlig, at vibrationerne er så minimale som mulige, således levetiden på de forskellige komponenter forlænges.

Samtidig undgår man dyre produktionsstop, fordi værktøjet kan forudse, hvornår en maskine kommer til at fejle.

RING TIL OS

Hvordan måles performance på maskiner?

Vibrationer findes på alle roterende maskiner under drift. Disse vibrationer indeholder vigtig information om maskinen og komponenternes tilstand. 

Det er en metode, der har vist sig at være særlig effektiv til at holde øje med maskiners tilstand, samt til at foretage fejlfindinger. Anvendes vibrationsmåling på maskiner er det muligt at forudsige maskinfejl – allerede på et meget tidligt stadie. Maskiner ændrer sig nemlig over tid, og det samme vil vibrationerne, så derfor er det vigtigt hele tiden at holde øje med maskinens tilstand. 

Anvendes professionelt udstyr, der både måler i realtid, men også forudser eventuelle maskinfejl er det nemmere at holde øje med tilstanden. På den måde kan man udføre de mest korrekte vedligeholdelsestiltag, undgå dyre produktionsstop, samt udskifte reservedele, som stadig er i god stand.

Online og offline vibrationsmåling

Der er to måder at foretage vibrationsmålinger på:

 • Online vibrationsmåling
  Ved online vibrationsmåling fastmonteres en vibrationssensor på maskinen. Dataene med maskinens vibrationer og data kan vises via. webbrowser både online remote on offline lokalt. Systemet kan nemt integreres da systemet er åben API.
 • Offline vibrationsmåling
  Offline vibrationsmåling foretages med en håndholdt vibrationsmåler. Her måles ved faste intervaller for at logge vibrationsniveauet i maskinen.

Det er også muligt at kombinere metoderne alt efter, hvilken type anlæg, der er tale om.

Sådan måler vi maskiners tilstand

Vibrationerne måles med en sensor (accelerometer), som sættes på maskinen vha. en magnet. Vibrationssensoren forbindes til en dataopsamler, som kan analysere de vibrationer, som maskinen har. 

De mest typiske fejl vi detekterer er lejefejl, ubalancer, opretninger, et dårligt fundament eller generel løshed i maskinen. Vi måler altid vibrationerne mens maskinen er i drift, så du undgår at skulle stoppe produktionen, når målingen finder sted.

Fordelen ved at anvende vibrationsmåling

Med et skræddersyet Condition Vibration Monitoring Programme kan du vedligeholde tilstanden på dine maskiner uden at skulle stoppe produktionen.

Fordelen ved at bruge en vibrationsmåler med FFT er, at du får et her og nu billede af dit udstyr uden at skulle planlægge nedetid. Værktøjet giver dig også oplysninger om, hvilke dele, der skal skiftes, og du kommer dermed ikke til at udskifte komponenter, der ikke fejler noget. Samtidig nedsætter du risikoen for havari.

Vibrationsanalyse af maskiners tilstand

I forbindelse med vibrationsmåling af maskiner bør der også foretages regelmæssige analyser af maskinens helbred.

Vibrationsanalyse hjælper med at forudsige, hvornår en maskine fejler. Når værktøjet benyttes jævnligt kan man på et meget tidligt stadie se begyndende fejl. På den måde kan vi planlægge service og bestille reservedele hjem i god tid, så vi undgår følgeskader af fx et havari. 

Vi anvender en vibrationssensor og en dataopsamler, og vi har mulighed for at udføre flere forskellige målinger, bl.a.:

 • Real-time FFT
 • ENVELOPE – til analyse af lejefejl
 • ACMT – til lavhastigheds lejeanalyse
 • Run Up og Coast Down
 • Stethoscope – anvendes til at lytte på maskinen
 • Resonans og bump test – bruges til at tjekke resonans og egenfrekvenser
 • Ultralyd – god til at fejlfinde le på lejer
 • Balancering
Læs mere om tilstandskontrol af maskiner

Vibrationsmåling til alle industrier

Vi har referencer fra mange forskellige industrier, så uanset om det er på land, til vands eller i luften, så kan vi hjælpe med vibrationsmålinger og -analyser af dine maskiner. 

Vi udfører bl.a vibrationsmålinger på bygninger, trykkerier og vindmøller, såvel som vi typisk anvender vores værktøj på kraftvarmeværker og i marineindustrien.

Vi har døgnservice

Vi er klar til at assistere jer uanset, hvornår problemerne opstår. Vi kan rykke ud med kort varsel og er meget fleksible, hvad enten det er en planlagt eller hasteopgave, som skal udføres inden i morgen.

Kontakt os på tlf. 81 611 116 eller bliv ringet op ved at udfylde kontaktformularen.